Studiekøkkenet

Ja så er det atter tid til at læse et indlæg, der gerne skulle få tænderne til at løbe i vand og dermed sætte gang i køkkengrejet. Vi lovede i sidst nummer af DØK-smiler, som den opmærksomme læser sikkert husker, at levere opskriften på en ægte DØK-pigemiddag og pendanten hertil i form af en DØK-herremiddag. Så hvis vi skal starte med pigemiddagen (damerne først), vil det være ensbetydende med en let opstart. Med en god research omkring kvinders spisevaner og preferæncer blandet med snart 2½ års daglig omgang med disse piger (samt et par introture), var der snart ikke tvivl om menuen:

Tun-salat

Ingredienser:
Tun
Salat
Tomater
Majs
Peber (grøn og/eller rød)
Oliven
Bønnespirer (evt. hakket)
Agurk
Evt. hårdkogte æg

Tilbehør: Dressing (Creme Fraiche, salt og peber), lunt flûte samt 4-6 Tom Cruise, Richard Gere eller Rob Lowe videoer og et par flasker spiritus.

Åbn dåsen med tun hvis du har lyst (hvis ikke skal dressingen være en anelse stærkere) og findel denne i en skål, eller hvis I er mange kan en sort affaldssæk anbefales. Udskær resten af ingredienserne og bland disse op i skålen. Dressingen kan laves efter behag med karry, hvidløg, chilli, dild you name it. SÅ er det parat til at blive serveret, VELBEKOMME!!

Herefter går vi straks videre med herremiddagen, der vil få selv den mest hårdkogte han-DØK´er til at småflæbe.

Menu:

Varme ansjosbrød:

Ingredienser:
2 løg
3 spsk. margarine
4 hårdkogte æg
10-12 ansjosfilete
r 4 skiver formbrød
½ dl. hakket dild og dildkviste til pynt.

Skræl løgende og hak dem. Svits dem bløde i fedtstoffet. Pil og hak de hårdkogte æg. Skær ansjosfileterne i små bidder. Bland de hakkede æg og ansjosbidder med løgene. Skær skorperne af brødet og steg dem i fedtstof på en pande. Varm det hele igennem og bland til sidst den hakkede dild i. Fordel ansjossalaten på de stegte brødskiver, pynt med dildkviste og servér med det samme. Hertil foreslås øl og evt. en lille snaps.

Denne ret er god idet ansjoser virker som appetitvækker, selvom appetitten hos målgruppen ikke skulle være det umiddelbare problem.

Rejesalat:

Ingredienser:
1 kg reje
r 4 hårdkogte æg
2 modne avocadoer
1 salathoved
Safransovs: ½ dl mayonaise
½ pose safran 8 (ca 0,5 g)
1 dl creme fraiche
evt lidt knust hvidløg
Peberrodssovs: 1 dl piskefløde
2 spsk mayonaise
2 tsk reven peberrod
evt salt
1 spsk klippet purløg

Lunt flûte

Safransovs:
Rør mayonaise, stødt safran og creme fraiche sammen. Pres evt lidt hvidløg i og lad sovsen stå i 30 min.

Peberrodssovs:
Pisk fløden stiv. Tilsæt mayonaise og reven peberrod. Tilsæt evt salt og lad sovsen stå koldt i 30 min. Drys klippet purløg over.

Pil rejerne og æggene. Skær æggene i både. Del avocadoerne på langs. Tag stenene ud og løsn forsigtigt skallerne så de forbliver hele. Skær kødet i skiver. Skyl salatbladene og tør dem. Læg dem i en salatskål. Fordel rejer, æggebåde og avocado ovenpå salaten.

Hvidvin eller øl er godt hertil!! Nu s

kulle der være basis for rigtigt at gå til makronerne og få stillet sulten med lidt forskelligt godt.

Coq au vin:

Ingredienser:
1 hane eller kylling på ca 1 kg
100 g røget stegeflæsk
2 spsk tomatpuré
2 laurbærblade
2 fed hvidløg
4 dl rødvin
salt & peber
½ tsk timian
250 g hele, friske champignoner
9 små perleløg
3 stilke bladselleri
4 persillekviste

Skyl, tør og skær "dyret" i mindre stykker. Rens champignonerne og løgene og brun begge dele i lidt fedtstof. Læg det til side. Skær flæsket i terninger og steg det sprødt. Tag det fra panden og brun fjekræstykkerne i fedtet, som nu er på panden. Kom tomatpuré, laurbærblad og presset hvidløg ved. Tilsæt vin og krydderier og lad det koge i ca 20 min. Skyl selleristængerne og skær dem i små stykker, skyl persillen. Kom alt i gryden og lad det småkoge i ca 20 min. Tag persillekvistene op og kom det brunede flæsk i. Smag til og tilsæt evt. mere krydderi. Klip frisk persille over retten inden du serverer den.

Hertil en god kraftig rødvin (evt spansk) eller tør hvidvin.

Hvis det skulle være sådan at man stadig er sulten, kan det anbefales at servere retten der blev præsenteret i sidste nummer af DØK Smiler nemlig den verdenskendte tournedos med gorgonzolasovs.

MEN vi er ikke færdige endnu, bare rolig, vi mangler jo desserten. Når man igen kan få luft eller er færdig med at hyperventilere, vil vi foreslå at forberede en mangoparfait med sauce af solbær. Den er kølig, let (relativ) og smager utrolig dejligt.

Mangoparfait med sauce af solbær.

Ingredienser:

1 æg
3 æggeblommer
1,25 dl sukker
1 tsk vanillesukker
3 dl sukker
1 dåse mango i sukkerlage, ca 450 g
nogle blade citronmelisse

Solbærsauce:
2 dl vand
2 dl sukker
250 g solbær

Kom æg, æggeblommer, sukker og vanillesukker i en skål og pisk det til hvidt og luftigt skum. Hæld fløden i og kør massen i en ismaskine i ca 20 min. Lad mangen dryppe godt af. Hæld den i ismaskinen og kør i yderligere 10 min. Kom parfaiten (det du netop har lavet) over i en skål og lad den stå overdækket i fryseren til serveringen. Kog vand og sukker til sovsen. Kog lagen et par minutter og lad den derefter blive kold. Skyl solbærrenehvis det behøves, nip dem af klaserne og kom dem i en køkkenmaskine. Kør solbærrene til en jævn mos, tilsæt sukkerlagen og kør yderligere nogle sekunder. Si sovsen og smag evt til med sukker. Fordel parfaiten i store glas med en isske og hæld solbærsovsen rundt om. Stik citronmelisse i den og servér med det samme.

Der bør drikkes rigelige mængder portvin (rød eller hvid) til denne ret.

Nu kan i servere kaffen, cognac og lidt mere sødt til ganen inden i skal bevæge jer til en evt. social aktivitet

Hvorom alting er håber vi I måtte nyde dette gastronomiske skoleridt, og straks bladre om på samme side i næste DØK Smiler. Tilsidst vil vi dedikere et motto til netop denne DØK-herremiddag nemlig:

For meget af det gode er bare dejligt!!

Rockeren og Plejeren